In de moderne bedrijfswereld wordt vaak verwacht dat medewerkers een “professionele ik” hebben, een gepolijste versie van zichzelf die ze dagelijks meenemen naar kantoor. Maar wat bedrijven soms vergeten is het cruciale belang van een omgeving waarin medewerkers zich veilig genoeg voelen om ook hun “persoonlijke ik” te laten zien. Dit is essentieel voor hun welzijn en productiviteit.
De Realiteit van werknemerservaringen
Uit recent onderzoek blijkt dat een mooi deel van de werknemers zich gelukkig voelt op het werk. Toch duurt het voor een aanzienlijke groep negen maanden of langer voordat zij zich echt thuis voelen binnen hun organisatie. Dit impliceert dat een groot deel van de medewerkers, wel 60%, zich niet volledig authentiek voelt op de werkvloer, vooral de eerste negen maanden. Als we het dus hebben over inclusiviteit op het werk, moeten we hier serieus rekening mee houden.
De impact van de “Professionele Ik”
Wanneer mensen zich gedwongen voelen om hun “professionele ik” voorop te stellen, betekent dit vaak dat ze zich niet vrij genoeg voelen om zichzelf te zijn tijdens het uitvoeren van hun werk. De oorzaken hiervan kunnen zijn:
Gevolgen van een on-authentieke werkcultuur
Mensen die met een “professionele ik” werken, zetten een denkbeeldige pet op vanaf het moment dat ze thuis vertrekken tot het moment dat ze weer vertrekken. Dit kan leiden tot gevoelens van onvrede en stress, wat uiteindelijk kan uitmonden in een burn-out of een vroegtijdig verlangen naar pensioen. Dit komt doordat deze werknemers taken moeten uitvoeren of werken in een bedrijfscultuur die indruist tegen hun eigen waarden en overtuigingen.
Dergelijke werknemers tonen niet hun ware aard en daarmee ook niet hun volledige potentieel. Vroeg of laat zullen deze mensen de organisatie verlaten, wat leidt tot een afname van motivatie binnen het team. Bovendien zullen klanten door de façade van gespeeld gedrag heen prikken, wat de reputatie en de klantrelaties van het bedrijf kan schaden.
Het belang van authentieke werknemers
Authenticiteit op de werkvloer wordt gewaardeerd omdat zakendoen in welke vorm dan ook draait om persoonlijke relaties en omgang. Mensen en de relaties die ze opbouwen, maken het echte verschil. Medewerkers die niet bang zijn om hun ware zelf te tonen, dragen meer bij aan je bedrijf. Ze zijn niet alleen productiever en creatiever, maar ze bouwen ook sterkere en oprechtere relaties met collega's en klanten.
>> Om een cultuur van inclusie en authenticiteit te creëren, kunnen bedrijven zich o.a. richten op het organiseren van een veilige werkomgeving en integreren ze waardegedreven leiderschap.
Conclusie
Bedrijven moeten beseffen dat de “professionele ik” slechts een schaduw is van de ware potentie van hun medewerkers. Door een werkomgeving te creëren waarin medewerkers zich vrij voelen om hun “persoonlijke ik” te laten zien, kunnen organisaties profiteren van verhoogde motivatie, betere klantrelaties en een algeheel positiever bedrijfsresultaat. Echte inclusie betekent rekening houden met het volledige spectrum van wie mensen zijn, zowel professioneel als persoonlijk.
Copyright © Alle rechten voorbehouden